Epinutra

Na meer dan tien jaar laboratoriumonderzoek werd Epinutra in 2019 opgericht in het Nederlandse Wageningen. Het bedrijf ontwikkelt nutraceuticals en baseert zich daarbij op opwindende, nieuwe ontdekkingen omtrent erkende natuurlijke voedingsstoffen, waarvan onderzoek laat zien dat ze de gezondheid van de slokdarm ondersteunen. Met haar empirisch onderbouwde studies en zorgvuldige productontwikkeling is het de missie van Epinutra om bij te dragen aan de overgang van het gebruik van geneesmiddelen of ‘pharmaceuticals’ naar nutraceuticals. Met haar producten hoopt Epinutra bovendien een bijdrage te kunnen leveren aan de gezondheid van de slokdarm en spijsvertering. Epinutra heeft een unieke benadering voor het versterken van de barrièrefunctie van epitheelcellen. Het is haar doel om zich hier verder in te specialiseren en om deze benadering via haar eerste product Benesco™ voor een groter publiek toegankelijk te maken. De aanpak van Epinutra zou de manier waarop maagzuur op dit moment behandeld wordt op fundamentele wijze kunnen veranderen.

Read more
We can't find products matching the selection.

Oorzaak van maagzuur in de slokdarm

Het onderzoek van Epinutra naar terugstromend maagzuur in de slokdarm heeft geleid tot nieuwe inzichten. Zo weten we dat ongeveer 1 op de 5 mensen last heeft van te veel maagzuur dat terugstroomt van de maag naar de slokdarm, wat een brandend gevoel en pijn in de borst kan veroorzaken. Ook 80% van de zwangere vrouwen heeft hier last van. De oorzaak is vaak te vinden bij de onderste oesofageale sluitspier, de spier die zich in de slokdarm bevindt, net voor de ingang van de maag en die zich opent om voedsel naar de maag te laten gaan. Normaal gesproken sluit deze spier zich daarna, om te voorkomen dat voedsel terugstroomt naar de slokdarm. Bij een gezonde slokdarm stroomt er slechts een kleine hoeveelheid voedsel terug en dit veroorzaakt geen pijn. Wanneer de klep tussen maag en slokdarm echter te vaak ontspant, komt de slokdarmwand veel in aanraking met maagzuur, waardoor de wand beschadigd kan raken. Het onderzoek van Epinutra heeft geleid tot de ontwikkeling van het nutraceuticum Benesco™, dat als doel heeft het aanpakken van de pijn die hierdoor wordt veroorzaakt.

De bijzondere eigenschappen van quercetine

Quercetine is een plantaardige kleur- of pigmentstof die diverse soorten bloemen, fruit en groenten hun specifieke kleur geeft en die onder de flavonolen binnen de flavonoïdengroep valt. De stof wordt ook wel ‘quercitine’ of ‘quertine’ genoemd en speelt een belangrijke rol in onze voeding. Zo danken veel geneeskrachtige planten, zoals ginkgo biloba, vlierbes en hertshooi hun positieve eigenschappen aan het hoge quercetinegehalte. Onderzoek heeft laten zien dat de stof waarschijnlijk een antioxidant werking heeft en cellen en weefsels beschermt tegen beschadiging. Het is hiermee dus een belangrijke stof voor onze weerstand. Er worden nog veel meer gunstige eigenschappen toegeschreven aan deze bijzondere stof, die momenteel in talloze onderzoeken wereldwijd verder wordt bestudeerd.

Natuurlijke ingrediënten in handige zuigtablet

Benesco™ is een compacte zuigtablet die de vijf goed gedocumenteerde ingrediënten quercetine, riboflavine, isomalt, magnesium en munt samenbrengt. Al deze ingrediënten hebben een verschillende rol in het product. Zo bevat iedere tablet 38 mg quercetine, een actief ingrediënt dat volgens klinisch onderzoek, uitgevoerd bij mensen die lijden aan gastroesofageale refluxziekte, de barrièrefunctie of verbinding van de epitheelcellen in de slokdarm ondersteunt, zo stelt Epinutra in haar onderzoek. Het actieve ingrediënt riboflavine, ook bekend als vitamine B2, is goed voor de slijmvliezen, inclusief die van de slokdarm en isomalt is toegevoegd als een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit suikerbiet. Doordat de natuurlijke ingrediënten in Benesco™ als zuigtablet worden ingenomen, komen de actieve stoffen veel langer in aanraking met het slokdarmweefsel dan wanneer je de ingrediënten in de vorm van voedsel zou eten. Het resultaat van jarenlang onderzoek van Epinutra naar het maagzuur in de slokdarm is zo een suiker- en allergeenvrije zuigtablet met frisse muntsmaak en natuurlijke actieve ingrediënten.

Wat zijn nutraceuticals?

De term ‘nutraceutical’ werd voor het eerst gebruikt door Dr. Stephen DeFelice en het is een samentrekking van voedingsstof (‘nutra’ of ‘nutricion’) en geneesmiddel (‘ceutical’ is het laatste deel van ‘pharmaceutical’). Sinds het begin van dit millennium is er een groeiende aandacht voor dit overlappende vakgebied van geneeskunde en voedingsleer, twee disciplines die tot dan toe voornamelijk als aparte disciplines zijn benaderd. Het medicinaal gebruik van voeding of is echter zo oud als Methusalem. Zo zei Hippocrates, nota bene de grondlegger van de moderne geneesmiddelenindustrie al: ‘Laat voeding je medicijn zijn’. Nutraceuticals worden gemaakt van voedsel of delen van voedsel, zoals fruit, groente, noten, zaden en kruiden, waarvan door onderzoek is vast komen te staan dat het een geneeskrachtige werking heeft. Zo is bijvoorbeeld een appel een nutraceutical, omdat de stoffen in de vrucht een geneeskrachtige werking hebben, wat een appel tot ‘functionele voeding’ maakt.

Voeding als medicijn

Met de invoering van de term ‘nutraceutical’ is niet alleen een nieuw woord ingevoerd, er is vooral een nieuwe kijk ontstaan op de wetenschap van het genezen. Deze kijk is echter helemaal niet nieuw, het is veeleer een nieuwe, groeiende aandacht voor de eeuwenoude manier van genezen zoals ook onze voorouders die bezigden. Ten eerste wordt steeds meer erkend dat de oorzaak van vele moderne ziekten in voeding ligt. Vervolgens is hierdoor het besef ontstaan dat het logischer is om ziekten die veroorzaakt worden door een tekort aan voedingsstoffen of een overvloed aan ‘nutteloze’ voeding, niet met medicijnen maar met voeding te behandelen. Lange tijd heeft men in de geneeskunde nauwelijks aandacht besteed aan voeding. De studie geneeskunde heette tot 2015 zelfs ‘Medicijnen’. Studenten leren tijdens de studie immers voornamelijk welke medicijnen afkomstig uit de farmaceutische industrie voorgeschreven dienen te worden aan welke patiënten. Voeding als medicijn komt nog altijd nauwelijks aan bod tijdens de studie en dat is jammer, want medicijnen zijn meestal duur, werken lang niet altijd en kennen soms bijwerkingen. Het voordeel van nutraceuticals is dat er zonder bijwerkingen en op natuurlijke wijze vaak effectief gewerkt kan worden aan het bereiken van gezondheidsdoelen.