Vitamin B12

Vitamine B12 is de benaming voor een groep van essentiële bioactieve moleculen die bekend staan als cobalamines. Vitamine B12 wordt in iedere cel in je lichaam gebruikt. Vitamine B12 haal je hoofdzakelijk uit dierlijke voedingsmiddelen. In suppletie worden verschillende vormen van B12 gebruikt, niet elke vorm is echter even actief en wordt even goed opgenomen. Goede vormen van vitamine B12 zijn adenosylcobalamine en methylcobalamine, elk met een eigen werking in je lichaam. De beide vormen vullen elkaar ook goed aan. Ergomax heeft diverse goede B12 supplementen in de webshop.

Read more

7 Items

per page
Set Ascending Direction

7 Items

per page
Set Ascending Direction

Vitamine B12 spray van Ergomax

Vitamine B12 is misschien wel de bekendste B-vitamine. Vitamine B12 is wateroplosbaar en het is de enige B-vitamine waarvan je lichaam, in je lever, een reservevoorraad heeft voor minimaal 3 jaar en soms langer. Vitamine B12 bestaat in diverse cobalamineverbindingen en bevat zoals de naam al aangeeft het element kobalt. Cyanocobalamine is de synthetische variant van B12 die vaak in suppletie wordt gebruikt. Deze wil je liever vermijden. Methylcobalamine, adenosylcobalamine en hydroxycobalamine zijn natuurlijke varianten die tevens in voeding voorkomen. Hydroxycobalamine is een vorm van B12 die vaak wordt gebruikt in B12-injecties.

Methylcobalamine en adenosylcobalamine

Methylcobalamine en adenosylcobalamine zijn goede actieve vormen van B12 met een verschillende en aanvullende werking in je lichaam. Vaak worden deze twee vormen gecombineerd in een B12-supplement. Een prettige manier om vitamine B12 in je lichaam te verhogen, is de Vitamine B12 Spray van Ergomax met zuivere methylcobalamine en adenosylcobalamine. Dankzij de spray wordt de B12 snel via de mondslijmvliezen in het lichaam opgenomen. 

Vitamine B12-tekort

Vitamine B12 haal je uit dierlijke voeding. Niet alle B12 die je binnenkrijgt via voeding, wordt opgenomen. Naarmate je meer binnenkrijgt, wordt er zelfs minder opgenomen. Tekorten aan B12 kunnen dan ook voorkomen, zij het na enige tijd, vanwege de voorraad die in ons lichaam aanwezig is. Eet je geen dierlijke producten, dan krijg je ook nagenoeg geen B12 binnen. Plantaardige bronnen met B12, zoals zeewier en algen, kan je lichaam helaas nauwelijks gebruiken. Na inname is de opname van B12 belangrijk. Hiervoor ben je namelijk afhankelijk van een stofje in de maag, genaamd intrinsieke factor. Vitamine B12 moet in je maag aan deze stof gekoppeld worden, wil de vitamine in je darmen goed worden opgenomen. Naarmate je ouder wordt en bij het gebruik van bepaalde medicijnen vermindert deze stof intrinsieke factor, waardoor ook je B12-opname kan afnemen.

Vitamine B12 heeft veel gezondheidsclaims

Vitamine B12 is komt voor in elke cel in je lichaam en het is essentieel dat je afdoende waardes in je lichaam hebt. B12 draagt bijvoorbeeld aan de vorming van rode bloedcellen, het heeft een gunstige invloed op het celdelings- en celvernieuwingsproces en het speelt een rol in weefselgroei en –ontwikkeling. B12 is ook belangrijk voor je energie, bij vermoeidheid en voor je psychologische functie. Tot slot zorgt vitamine B12 voor een normaal metabolisme van homocysteïne en heeft het een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Gezien de vele gezondheidsclaims is vitamine B12 dan ook met recht zeer essentieel te noemen voor je gezondheid.

Wat zijn de symptomen van vitamine B12 tekort?

Omdat vitamine B12 zo veel taken heeft in je lichaam, kun je een tekort ook op verschillende manieren merken. Het uit zich bij iedereen anders. Symptomen kunnen bijvoorbeeld zijn: vermoeidheid, het koud hebben, je in je hoofd niet zo prettig voelen, vergeetachtig zijn, niet blij zijn, tintelingen en last hebben van je spieren. Vermoed je dat je een tekort hebt aan B12? Je kunt je B12-waarde in je bloed goed laten testen bij je huisarts. Ergomax heeft veel vitamine B12 supplementen in het assortiment.

Vitamine B12 supplementen

Ergomax heeft verschillende vitamine B12 supplementen in de webshop. De ijzersterke en gunstig geprijsde spray van ons eigen merk Ergomax bevat methylcobalamine en adenosylcobalamine en wordt zeer goed opgenomen. Het merk MegaFood heeft een sterk vegetarisch B12 supplement en diverse B12 gummies met verschillende smaken, zoals gember of cranberry. Zoek je een vitamine B12 met alleen methylcobalamine, dan kan de B12 Spray van Pure Advantage een mooie optie voor je zijn. Mensen die nauwelijks dierlijke producten eten, ouderen, zwangere vrouwen en mensen die bepaalde medicijnen gebruiken, raden we aan goed op hun B12 inname letten.